Normál esetben a széklet csak kis mennyiségben tartalmaz emésztetlen ételkomponenseket. Ha nagyobb mennyiségben van jelen a székletben emésztetlen tápanyag, az felszívódási zavarra vagy az emésztés zavarára utalhat. Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség esetén a zsír és a fehérjebontás károsodik, ennek következtében ezek a komponensek felhalmozódnak a székletben. A bélflóra egyensúlyi állapotának felborulása is okozhatja az emésztetlen táplálékösszetevők megjelenését a székletben. Hasnyálmirigy elégtelenség gyanúja esetén, ismeretlen eredetű puffadás, felszívódási zavar esetén javasolt a vizsgálat elvégzése.
A vizsgálat az élelmiszer összetevők maradványait (zsír, fehérje és cukor komponensek) mutatja ki a székletből kvantitatív (mennyiségi) módon, továbbá meghatározásra kerül a széklet víztartalma is.
A vizsgálathoz az eszközt (barna kupakos, kanalas széklettartály) 2/3-ig szükséges tölteni mintával, melyet 4 °C-on maximum 3 napig vagy fagyasztva kell tárolni.
A vizsgálatot megelőző 3 napon keresztül az orvos által meghatározott diétát kell követni. A diétának megfelelő arányban kell tartalmaznia fehérjét, szénhidrátot és zsírt. A vizsgálat előtt kerülendő a vas és C-vitamin készítmények, valamint a hús fogyasztása, mert befolyásolhatják a vizsgálat eredményét.
Híg, vízszerű széklet nem alkalmas a vizsgálatra.
Laboratóriumi leletet mindig a kórelőzménnyel és a klinikai tünetekkel együtt javasolt értelmezni.
A széklet emésztettség vizsgálata infravörös spektroszkópiával történik. Ez az analitikai módszer a székletben lévő víz, cukor, zsír és fehérje tartalom mennyiségi meghatározására alkalmas. A vizsgálati módszer, érzékeny, ezért előfordul, hogy a székletben lévő zavaró anyagok (mint pl. az olajok, magvak, bizonyos ételtörmelékek, baktériumok, nyálka, stb) miatt a mérés nem lehetséges. Amennyiben a vizsgálat eredménye nem értékelhető az azt jelenti, hogy a vizsgálat elvégzése nem volt lehetséges.
Ebben az esetben ismételt, grátisz mintavételt ajánlunk fel. Ritka esetben előfordul, hogy az ismételt vizsgálat eredménye sem értékelhető, ezért azt javasoljuk, hogy a vizsgálatot ne azonnal, hanem egy-két hét után ismételje meg. Fontos kiemelni, hogy bizonyos személyeknél több olyan anyag keletkezik a székletben, ami zavarja a meghatározást, így esetükben ez a vizsgálat nem alkalmazható.
Normál esetben a széklet csak kis mennyiségben tartalmaz emésztetlen ételkomponenseket. Egészséges egyénekben a zsír és a fehérjékből, nukleinsavakból felszabaduló nitrogén napi ürítése viszonylag állandó. Ha nagyobb mennyiségben van jelen a székletben emésztetlen tápanyag, az felszívódási zavarra vagy az emésztés zavarára utalhat. Gyomor-bélrendszeri panaszok esetén a széklet emésztettség vizsgálat segíti a kezelőorvost a diagnózis felállításában. Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (az emésztőenzimek: lipáz, tripszin és kimotripszin termelése csökkent) esetén a zsír és a fehérjebontás károsodik, ennek következtében ezek a komponensek felhalmozódnak a székletben. Ugyanilyen állapot lehetséges, ha a bélflóra egyensúlya megbomlik.
A széklet víztartalma megmutatja, hogy a páciens székrekedésben szenved-e, vagy hasmenése van, illetve segít meghatározni az optimális rostfogyasztás mértékét is.
A széklet emésztetlen komponenseinek felszaporodása hátterében a következő okok állhatnak:
A széklet emésztettség vizsgálatban módszer- és referenciatartomány-változás történt.
A hazai gyakorlatban általánosan elterjedt módszerrel szemben az általunk alkalmazott módszer az élelmiszer összetevők maradványait (zsír, fehérje és cukor komponensek) is kimutatja a székletből kvantitatív (mennyiségi) módon, továbbá meghatározásra kerül a széklet víztartalma is.
Ez a modern technológiával (NIRS) végzett székletvizsgálat kvantitatív eredményt ad a széklet összetételéről.
Minta típus és eltarthatóság: A vizsgálathoz az eszközt (barna kupakos, kanalas széklettartály) 2/3-ig szükséges tölteni mintával, melyet 4 °C-on maximum 7 napig vagy fagyasztva kell tárolni.
A vizsgálatot megelőző 3 napon keresztül az orvos által meghatározott diétát kell követni. A diétának megfelelő arányban kell tartalmaznia fehérjét, szénhidrátot és zsírt. A vizsgálat előtt kerülendő a vas és C-vitamin készítmények, valamint a hús fogyasztása, mert befolyásolhatják a vizsgálat eredményét.
A mintakezelésre és mintatárolásra vonatkozó információkat tartalmazó táblázat megtalálható a tájékoztatók között „Klinikai kémiai és immunológiai vizsgálatok preanalitikai (mintastabilitási) táblázata” néven.