Az inzulin a hasnyálmirigy által kiválasztott hormon, melynek termelődését a vércukor értéke szabályozza. Az inzulin koncentráció meghatározása részét képezi a szénhidrát anyagcsere vizsgálatának.
A vizsgálat során a vér inzulin koncentrációját határozzuk meg.
A laboratóriumi vizsgálathoz éhgyomor szükséges, mely 12 órás koplalást jelent (szilárd ételt nem, csak vizet fogyaszthat).
Laboratóriumi leletet mindig a kórelőzménnyel és a klinikai tünetekkel együtt javasolt értelmezni.
Az inzulin a hasnyálmirigy által kiválasztott hormon, melynek termelődését a vércukor értéke szabályozza. Az inzulin feladata az, hogy elősegítse a cukor felvételét a májsejtekben, a zsírszövetben és az izomszövetben.
A szérum inzulin meghatározására többnyire olyan betegek esetében kerül sor, akiknél a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) tünetei jelentkeznek.
Ha túl alacsony a szabad, biológiailag aktív inzulin koncentrációja, akkor diabetes mellitus (cukorbetegség) alakulhat ki.
Immunkémia
Az inzulin értékét összefüggéseiben kell értelmezni. Ha az éhomi inzulin és glükóz koncentráció normál, akkor igen valószínű, hogy a szervezet glükóz szabályozó rendszere normálisan működik. Ha az inzulin magas, és a glükóz normál és/vagy kissé emelkedett, akkor ott sejt zinten lehet némi inzulin rezisztencia. Ha az inzulin alacsony, és a glükóz magas, akkor legvalószínűbb, hogy nem termelődik elegendő inzulin. Ha az inzulin normál vagy megemelkedett, és a glükóz alacsony, akkor a beteg a túlzott mennyiségű inzulin miatt hipoglikémiás.
Megnövekedett inzulin érték fordul elő a következő esetekben: akromegália, Cushing-szindróma, kortikoszteroidok, levodopa kezelés, szájon át szedhető fogamzásgátlók hatása, fruktóz ill. galaktózintolerancia, elhízás, inzulinrezisztencia, valamint korai 2. típusú diabétesz.
Csökkent inzulin érték fordul elő diabeteszben és a hipofízis alulműködése esetén.
Az inzulinszint vizsgálható éhgyomorra, illetve (elsősorban orvosi javaslatra) glukózterheléssel párhuzamosan.
Glukózterhelés esetén a beteg az éhgyomri vérvételt követően elfogyasztja a 75 gramm cukrot tartalmazó oldatot, majd az orvos által javasolt időközönként (leggyakrabban ezekből az időpontokból választva: 30-60-90-120-180 – percenként) újabb vérvétel történik. A kapott vércukor és inzulin mérési eredményekből a kezelőorvos következtetni tud a fennálló csökkent cukortűrő képességre (glukóztoleranciára) ill. az inzulinrezisztencia lehetőségére.
(Az inzulin meghatározás igen érzékeny a vérminta megfelelő minőségére. Ritkán előfordulhat, hogy a vérminta hemolitikussá válik a nem megfelelő vérvételi technika miatt (erről a beteg nem tehet!), ilyenkor a vizsgálatot meg kell ismételni.)
A mintakezelésre és mintatárolásra vonatkozó információkat tartalmazó táblázat megtalálható a tájékoztatók között „Klinikai kémiai és immunológiai vizsgálatok preanalitikai (mintastabilitási) táblázata” néven.