A Koenzim Q10-nek szerepe van a szervezet energiatermelésében, antioxidásként funkcionál. Létfontosságú a szí és érrendszeri egészség szempontjából. Fontos a sejtnövekedés és a bőr egészségének szempontjából.
A vizsgálat célja a szérum koenzim Q10 koncentrációjának meghatározása.
A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor. Amennyiben koenzim Q10-et tartalmazó étrendkiegészítőket szed, úgy ezek bevételét javasolt a mintavételre utánra időzíteni.
A koenzim Q10 hiánya ritka, de ha előfordul, a következő tünetek jelentkezhetnek: Izomgyengeség és fáradtság. Szívproblémák, például szívelégtelenség. Immunrendszer gyengesége és idegrendszeri problémák.
A koenzim Q10 túladagolása ritka, mivel általában jól tolerálható, de nagy dózisok esetén a következő tünetek léphetnek fel: Emésztőrendszeri zavarok, például hasmenés, hányinger, hasi fájdalom. Fejfájás és álmatlanság.
Laboratóriumi leletet mindig a kórelőzménnyel és a klinikai tünetekkel együtt javasolt értelmezni.
Jelentősége:
Élelmiszerforrások:
A koenzim Q10 számos élelmiszerben megtalálható, különösen:
Hús (különösen szív, máj és vesék).
Hal (makréla, szardínia, hering).
Diófélék és magvak.
Növényi olajok (szójaolaj, repceolaj).
Teljes kiőrlésű gabonafélék.
A mintakezelésre és mintatárolásra vonatkozó információkat tartalmazó táblázat megtalálható a letölthető dokumentumok között „Klinikai kémiai és immunológiai vizsgálatok preanalitikai (mintastabilitási) táblázata” néven.