A higany erősen mérgező formában fordul elő, és könnyen az állatok szervezetébe kerül, onnan az emberi élelmiszerekbe is belekerülve akut mérgezést okoz.
A vizsgálat célja a higany mennyiségi kimutatása.
A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.
Akut mérgezés esetén stomatitis, fémérués a szájban. Fokozott nyálfolyás, véres gasztroenteritis, bőr elszíneződés látható.
Laboratóriumi leletet mindig a kórelőzménnyel és a klinikai tünetekkel együtt javasolt értelmezni.
A higany a vérben a vörösvértestekhez kötődik, kisebb része a fehérjéhez. A D penicillinamin terápiánál kell monitorozni a higanyt 4 hetes intervallumban (sclerodermában). A higanynak való emberi expozícióhoz vezető legfontosabb útvonal a tengeri eredetű élelmiszerek. Ezért a nagyobb ragadozó halak, mint például a tonhal vagy kardhal fogyasztása jellemzően nagyobb higanybevitellel jár, mint a kisebb halak fogyasztása.
A mintakezelésre és mintatárolásra vonatkozó információkat tartalmazó táblázat megtalálható a letölthető dokumentumok között „Klinikai kémiai és immunológiai vizsgálatok preanalitikai (mintastabilitási) táblázata” néven.