Székletvizsgálat

Székletvizsgálat – kémia
Székletvizsgálat – mikrobiológia
Székletvizsgálat

Székletvizsgálat – kémia

Székletvér vizsgálat

  • Székletben történő vérkimutatáshoz szükséges mintavételt megelőzően semmilyen speciális diétára nincs szükség.
  • A vér szakaszos ürülése miatt javasolt a háromszori, három egymást követő napi mintavétel.
  • A minta szobahőmérsékleten (maximum 27 °C-on) 1 hétig, 2-8 °C-on 2 hétig tárolható.
  • A vizsgálat eredményét befolyásolhatja a menstruáció, a vérző aranyér, illetve a vizeletben található vér.
  • Alkohol, aszpirin és más gyógyszerek gasztrointesztinális vérzést okozhatnak az irritáció miatt. Ezek fogyasztását a mintavétel előtt legalább 48 óráig fel kell függeszteni.
Fontos!

Fontos!

Kérjük, az időpontfoglalásnál vegye figyelembe, hogy a vizsgálathoz speciális mintavételi eszközre van szükség, melyet a vizsgálat előtt mintavételi helyeinken tud beszerezni.

Calprotectin vizsgálat

  • A hölgyeknél kerülni kell a menstruáció alatti mintavételt.
  • A laza vagy folyékony székletminták elfogadhatók, mivel a széklet súlyának normalizálása az eredmény kiszámításának része.
  • A székletminta 2-8 °C-on 4 napig, fagyasztva -20 °C-on 10 napig tárolható.
  • A Calprotectin mintavételi tájékoztató a letölthető dokumentumok oldalon található.
Fontos!

Fontos!

Mintát kizárólag speciális mintavételi eszközben (EasyCal mintavevő) fogadunk el, mely telephelyeinken igényelhető. A vizsgálathoz részletes mintavételi útmutatót is mellékelünk. Az EasyCal mintavevő eszközt a felhasználásig (mintavételig) is hűtve kell tárolni!

M2-PK vizsgálat

  • Hasmenéses székletből a mintavétel nem végezhető el, mivel a minta hígulása álnegatív eredményekhez vezethet.
  • Az étrend és a gyomor-bélrendszeri vérzés az eredményt nem befolyásolja.
  • Figyeljen arra, hogy a mintavétel során a széklet ne érintkezzen vízzel, vizelettel, fertőtlenítőszerrel.
  • A mintát a mintavételtől számított 24 órán belül juttassa el a laboratóriumba.
  • Az M2-PK mintavételi tájékoztató a letölthető dokumentumok oldalon található.
Fontos!

Fontos!

Mintát kizárólag speciális mintavételi eszközben fogadunk el, mely telephelyeinken igényelhető. A vizsgálathoz részletes mintavételi útmutatót is mellékelünk.

Székletvizsgálat – mikrobiológia

Vizsgálatkérő lap

  • Közfinanszírozott (NEAK) vizsgálat esetén
    Közfinanszírozás esetén az alapellátás, illetve a szakellátás számára készült kérőlap szükséges az orvos által kitöltve, lepecsételve és aláírva. A közfinanszírozott vizsgálathoz kitöltött kérőlap a kiállítástól számított maximum 90 napig érvényes!
  • Munkaalkalmassági és egyéb alkalmassági vizsgálat esetén
    Ebben az esetben a magánfinanszírozott kérőlapot kell használni. Alkalmassági vizsgálatoknál a kért vizsgálatokat a foglalkozás-egészségügyi orvos határozza meg, a laboratórium csak a bejelölt vizsgálatokat végzi el.

Széklettartály beszerzése

  • A széklet bakteriológiai, parazitológiai és virológiai vizsgálataira alkalmas mintatároló tartály 3 részből áll. A fekete és a piros tartályok a „külső védő tartályok”, míg a fehér átlátszó szolgál a székletminta közvetlen tárolására.
  • Magánfinanszírozott vizsgálat esetén a széklettartály a gyógyszertárakban vagy a SYNLAB mintavételi helyeken szerezhető be.

Mintavétel előtti teendők

A fehér (belső) tartályon lévő címkére kell olvashatóan ráírni a következő adatokat:

  • név és TAJ szám
  • mintavétel dátuma

Fontos! A mintavétel dátumát az orvos által kitöltött kérőlapon is fel kell tüntetni a dátum mellett óra és perc pontossággal.

Széklettartály kartondobozának kitöltése csak abban az esetben szükséges, ha a minta feladása postai úton történik (NEAK finanszírozott páciensek esetében). Papírdobozra írandó adatok: páciens neve, telefonszáma, címe (irányítószám, város, utca, házszám).

Széklet mintavétel módja

1

Mintavételre csak a frissen ürített széklet alkalmas.

2

A mintavételt a széklet kóros részéből (nyákos, gennyes, véres, híg vagy vizes) kell venni úgy, hogy a környezettel ne érintkezzen!

3

A fehér tartályt – hogy minden vizsgálatra elég legyen – a kupakon található kanállal legalább félig, de legfeljebb kétharmadig kell megtölteni, majd a kanalas kupakot visszacsavarni.

4

Ezután a nedvszívó lapkát a korábban feliratozott fehér tartály köré tekerve az eredeti sorrend szerint a középső (piros) tartályba, azzal együtt pedig a külső (fekete) tartályba kell visszahelyezni. Postai feladás esetén a mintát tartalmazó tartályt a kartondobozba kell beletenni, valamint a kérőlapot és a befizetés igazolását (munkaalkalmassági, illetve egyéb térítésköteles vizsgálat esetén) a dobozon belül kell elhelyezni.

Minta tárolhatósága

  • A levett székletmintát minél hamarabb, lehetőség szerint a mintavételtől számított 4 – maximum 24 – órán belül le kell adni a laboratóriumban.
  • Amennyiben tárolás szükséges, 2-8 ºC-on (hűtőszekrényben) lehetséges. Semmiképp ne legyen kitéve a minta túl magas, illetve alacsony hőmérsékletnek (pl. ne legyen fagyasztva, ne maradjon a kocsiban nyáron).

Mintaleadás NEAK-finanszírozott vizsgálat esetében

  • A mintát TAJ-kártya, lakcímkártya és személyazonosító igazolvány bemutatásával adhatja le a személyesen. Ha a mintát leadó személy nem a páciens, kérjük hozza magával a páciens iratainak másolatát.
  • Egy kérőlap esetén csak egyetlen székletből származó mintát tudunk feldolgozni. Egy kérőlaphoz kérjük, ne hozzon több széklettartályt. A helyesen levett minta alkalmas több vizsgálat elvégzésére is. Ha a kérőlapon több kérést jelölt az orvos, nem kell több tartályba tenni székletet.
  • Ha több mintát szükséges leadni különböző mintavételi dátumokkal, akkor mintánként külön kérőlap szükséges.
  • Kérjük, előzetesen ellenőrizze, hogy a kérőlap alján olvasható kitöltési információk mindegyikének megfelel-e a kitöltött beutaló. Hiányos vagy hibás kérőlap esetén a vizsgálatokat nem áll módunkban elvégezni.


Kiegészítő információk

  • Ha a kérőlapon az „Alkalmassági széklet szűrővizsgálatok“ alatt szereplő kérések egyike van jelölve, az minden esetben térítésköteles lesz, közfinanszírozott formában nem számolható el! Amennyiben a kérőlap alapján a vizsgálat célja alkalmassági vizsgálat, akkor a térítési díjat személyes mintaleadáskor kell kifizetni, vagy átadni a befizetésről szóló igazolást. Ha a székletminta alkalmassági vizsgálatra postai úton érkezik és nincs befizetési igazolás mellékelve, akkor a fizetési kötelezettségről tájékoztatjuk a beküldő orvost. A vizsgálat díját banki utalással a SYNLAB Hungary Kft. Raiffeisen 12001008-00141035-00100007 számlaszámára kell elutalni, vagy a megküldött csekken kell kifizetni. Mindkét esetben a befizetésről szóló igazolás beérkezését követően tudjuk az eredményt kiadni.
  • Amennyiben a páciens saját leletét szeretné elektronikus úton megkapni, lehetősége van ezt kérni a hozzájárulási nyilatkozat kitöltésével, mely a letölthető dokumentumok oldalon érhető el. Ekkor a páciens által aláírt eredeti hozzájárulási nyilatkozat leadása is szükséges a mintával együtt.

product in comparison