Ai|Life OKOSLELET tájékoztató

Utolsó frissítés: 2023. január 24.
A szolgáltatás elérhető: 2021. május 25-től
OKOSLELET információnyújtás: okoslelet@medisave.hu

Mi az az Ai|Life OKOSLELET?

Az Ai|Life OKOSLELET egy forradalmian új fejlesztés, mely *mesterséges intelligencia segítségével 14 betegségcsoport meglétének kockázatát képes megbecsülni, emellett általános tájékoztatást is nyújt az Ön laborvizsgálatának részleteiről, valamint a lehetséges eltérésekről és azok okairól.

Minta OKOSLELET megtekintése

* Az OKOSLELET nagy egészségügyi adattömegekre épülő gépi tanulás megközelítés, mely az Európai Unió Brüsszelben, 2018.12.07-én elfogadott COM(2018) 795 számú stratégiájának 2.5 pontja és második bekezdése alapján a mesterséges intelligencia egyik típusának tekinthető.

Hogyan működik az Ai|Life OKOSLELET?

Az Ai|Life OKOSLELET egy nagy teljesítményű szoftvercsomag, mely az elvégzett laborvizsgálati eredményeket összetett matematikai műveleteken keresztül feldolgozza és egy olyan mesterséges intelligenciának továbbítja, mely nagyszámú matematikai-statisztikai modell segítségével több százezer tényleges beteg hasonló laborlelete alapján egészségügyi kockázatokra utaló mintázatokat keres, majd az így kinyert mintázatok alapján a számítógép a modellek között konszenzusos döntést hoz és kiszámítja a vizsgált betegségcsoportok páciensre vonatkozó összegzett kockázati valószínűségét, melyet a lelet közérthető formában közöl.

Mennyire megbízható az Ai|Life OKOSLELET?

Mint minden diagnosztikai vizsgálatnak, így az OKOSLELET által közölt információknak is vannak korlátai. Bizonyos esetekben a matematikai modellek teljesen egészséges embereknél úgy gondolják, hogy meglévő egészségügyi kockázatok vannak (a biostatisztikai szakirodalom ezt fals pozitív esetnek tekinti) és azokat betegként kategorizálják, míg más esetekben beteg pácienseket is egészségesnek gondolnak (a biostatisztikai szakirodalom ezt fals negatív esetnek tekinti). A két eset között sokszor komoly átváltás figyelhető meg, azaz minél inkább törekszik egy vizsgálat az összes beteg személy kiszűrésére (azaz a fals negatív esetek csökkentésére), annál több olyan személy lesz, aki egészségesként is “beteg” kategóriába kerül.

Ezek alapján a pontosság meghatározása nem egyszerű feladat, hiszen a pontosság nagyban függ attól, hogyan is értelmezzük magukat a matematikai módszerek által számolt mintázatokat (milyen mértékű hasonlóságnál tekintünk betegnek valakit, és milyen mértékűnél egészségesnek). A biostatisztikában ezért a diagnosztikus pontosságot gyakran az ROC-AUC (receiver operating characteristic - area under curve) görbével adják meg. Ennek az értéke véletlen kategorizálás esetén (erre legjobb példa a “pénzfeldobás”) 0.5 és tökéletes kategorizálás esetén (a modell sosem hibázik) 1.0. Az OKOSLELET által használt modellek átlagos összegzett AUC értéke 0.93. Ez egy magas érték és nagyon magas átlagos pontosságot jelent.

Szintén az OKOSLELET pontosságát bizonyítja a SYNLAB Hungaryval közösen végzett OKOSLELET „pilot” tesztelés 2021. május és szeptember között, ahol az OKOSLELET megállapításait belgyógyász és labor szakorvosok értékelték a vérvételi eredmények függvényében. A tapasztalt szakorvosok átlagosan 95%-ban értettek egyet az OKOSLELET megállapításával 785 lelet vizsgálata alapján. Mindezen eredmények bizonyítják azt a hatalmas mennyiségű munkát és tesztelést, ami az OKOSLELET projekt mögött van és ami azt a célt szolgálja, hogy Ön a lehető legpontosabb eredményeket kapja, azonban ez semmiképp sem jelenti azt, hogy az OKOSLELET nem hibázik. A legtöbb modell esetén (de nem minden esetben) az OKOSLELET a fals negatív értékek csökkenését célozza (azaz, ha a lelet szerint a páciens egészséges, akkor minimális legyen annak a kockázata, hogy a kevésbé érzékeny beállítás miatt egy betegség mégis rejtve maradjon), mely akaratlanul is együtt jár fals pozitív esetek emelkedésével (azaz, hogy a beteg pozitív diagnózist kap, bár a valóságban egészséges). Ez a megközelítés követi a diagnosztikai tesztek és tesztelések általános megközelítését és azt jelenti, hogy Ön pozitív kockázati besorolást kaphat olyan betegségekre is, melyek Önnél nincsenek jelen, ezért különösen fontos, hogyha a lelet pozitív eredményt mutat valamilyen betegséggel kapcsolatban, akkor mihamarabb konzultáljon a kezelőorvosával vagy háziorvosával.

Az OKOSLELET megrendelésével Ön az ezzel járó esetleges fizikai (például, de nem kizárólagosan a további megerősítő vizsgálatok fizikai kockázata) és pszichés (például, de nem kizárólagosan az ijedtség és a stressz, hogy Önnek valamilyen egészségügyi problémája lehet) kockázatokat mérlegelte és elfogadja. Fontos kiemelni, hogy az OKOSLELET bár mindent megtesz a lehető legpontosabb eredmények közléséért, beleértve azt is, hogy egyes esetekben a leletek a kiküldés előtt szakorvosi validáláson esnek át, de nem számít közhiteles egészségügyi terméknek és mint ilyen, semmiképp sem helyettesítheti vagy írhatja felül a szakorvosi véleményt és / vagy diagnózist. Az OKOSLELET-ben közöltek pusztán információként szolgálnak a szakorvos számára, aki mérlegelheti, elfogadhatja vagy elvetheti az abban közölteket saját belátása szerint. Az OKOSLELET pusztán egy számítógép által generált értelmezés, mely tartalmáért (és kifejezetten, de nem kizárólagosan azok esetleges valótlanságáért) az OKOSLELET kibocsátója a Medisave Kft., valamint az OKOSLELET szolgáltatásban közreműködő partnerei semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Fontos megemlíteni, hogy a kockázati besorolások pontossága arányosan nő a laborvizsgálatok számának bevonásával és azt, hogy minimálisan egy “nagyrutin” laborvizsgálat vagy azzal egyenértékű vizsgálati csomag szükséges az OKOSLELET értelmezéshez. Ennél kevesebb vizsgálatot tartalmazó laborcsomagok esetén az OKOSLELET egyáltalán nem megbízható (bővebb információ az OKOSLELET szolgáltatással elérhető laborcsomagokról itt található: Hol érhető el az Ai|Life OKOSLELET?)

Milyen betegségekhez nyújt diagnosztikai segítséget az Ai|Life OKOSLELET?

Az OKOSLELET az alábbi 14 betegségcsoport meglétének kockázatát képes megbecsülni. Az OKOSLELET diagnosztikai kockázatbecslése a jelenlegi állapotában főként krónikus és sokszor nehezen diagnosztizálható betegségcsoportokra, illetve kórképekre van optimalizálva, de képes becslést végezni akut, gyors lefolyású kórképek (pl. akut májbetegségek) meglétét illetően is. Az OKOSLELET daganatos betegségek kockázatát kizárólag a daganatos betegségcsoport vizsgálatánál becsli, a többi csomagban nem..

Pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigybetegségek közé tartoznak a pajzsmirigyet érintő változatos rendellenességek, beleértve veleszületett (familiáris) defektusokat, jódhiányos állapotokat, hypo és hyperthyreosis, thyreotoxicosis kórképeket, pajzsmirigygyulladást és egyéb pajzsmirigyet érintő megbetegedéseket. Érintettség esetén endokrinológus szakorvos felkeresése és további specifikus pajzsmirigy-kivizsgálás javasolt.

Cukorbetegség különböző formái

A cukorbetegség főbb csoportjai, beleértve az inzulin dependens és a nem inzulin dependens megnyilvánulásokat, a szerzett, táplálkozással kapcsolatos (pl. malnutritio) és genetikai eredetet. Mivel a cukorbetegség az egyik legösszetettebb krónikus kórkép, ezért érintettség esetén összetett szakorvosi (belgyógyászati, diabetológiai) kivizsgálás szükséges az okok és kapcsolódó betegségek pontos feltárásában.

Májbetegségek

A máj heveny és idűlt megbetegedései, beleértve a fibrosist, gyulladást, zsugorodást, toxikus, örökletes, fertőző és egyéb okokból kialakulva, a daganatos betegségeket leszámítva. Érintettség esetén belgyógyász vagy gasztroenterológus/hepatológus szakorvos felkeresése, részletes szakorvosi kivizsgálás és specifikus májparamétereket tartalmazó panelvizsgálat javasolt.

Gyulladásos bélbetegségek

Minden nem fertőzéses eredetű vastagbél- és vékonybélgyulladás, mint például a Crohn-féle betegség, colitis ulcerosa, cöliákia (lisztérzékenység) vagy valamilyen ételintoleranciával összefüggő felszívódási zavar. Érintettség esetén javasolt lehet e betegségek célzott kizárására részletes panelvizsgálatok (pl. cöliákiaszűrés) végzése, ételallergia vizsgálatok elvégzése, valamint belgyógyász, gasztroenterológus vagy proktológus szakorvossal történő konzultáció.

Táplálkozási anaemiák

Ebbe a csoportba tartozik minden vitamin, ásványi anyag, fém és nyomelemmel kapcsolatos táplálkozási hiánybetegség és vérszegénység, de ide tartoznak a fehérjehiányos kórképek is. Az algoritmus a vérképből becsli meg a vérszegénység tényét és érintettségnek tekint minden egyoldálú vagy nem megfelelő, hiányos táplálkozással kapcsolatba hozható vérképbeli eltéréseket. Érintettség esetén javasolt belgyógyász, hematológus szakorvos, dietetikus szakember felkeresése, valamint részletes vitamin / nyomelem panel elvégzése a betegség kizárása vagy pontos okainak feltárása érdekében.

Egyéb anaemiák

Minden nem táplálkozási eredetű (vagy táplálkozással közvetlenül kapcsolatba nem hozható) vérszegénység, ideértve az enzimdefektusok okozta anémiákat, öröklött vagy szerzett - nem daganatos - vérképzési rendellenességek (pl. Thalassaemia, sarlósejtes rendellenességek, haemolyticus anaemiák), aplasztikus és egyéb vérszegénység kórképek. Érintettség esetén javasolt belgyógyász vagy hematológus szakorvossal történő konzultáció, valamint specifikus és részletes vérkép panel elvégzése a betegség kizárására vagy a pontos okok feltárása érdekében.

Immunológiai defektusok

Az immundefektusok csoportjába tartoznak örökletes és szerzett részleges, kevert és összetett immunhiányok, egyes autoimmun kórképek (pl. sarcoidosis), valamint egyéb nem daganatos (auto)immunbetegségek. Érintettség esetén javasolt részletes immunpanel felvétele, valamint konzultáció immunológus szakorvossal a kizárásra, illetve az okok felderítésére.

Szisztémás autoimmun kórképek

Az egész testet, vagy több élettani funkciót érintő rendszerszintű autoimmun betegségek, mint például a reumatoid artritisz különféle formái, összetett kötőszöveti rendszerbetegségek (SLE, szisztémás szklerózis vagy egyéb kötőszöveti szisztémás érintettségek - például Sjögren-szindróma) vagy rendszerszintű myopátiák. Ezek legtöbbször nehezen diagnosztizálható kórképek, érintettség gyanúja esetén (amennyiben ezt korábbi panaszok vagy a kórelőzmény is felveti) javasolt immunológus / belgyógyász / endokrinológus szakorvos felkeresése és a gyanú megerősítése / elvetése céljából specifikus vizsgálatok elvégzése.

Zsíranyagcsere zavarai

A zsíranyagcsere rendellenességei, melyek vagy egyéb krónikus betegségek következményei vagy más súlyosabb kórképek előzményei lehetnek. Ide tartoznak az örökletes és szerzett hiperlipidémiák is. Érintettség esetén érdemes lehet részletes lipoprotein profil vizsgálat valamint lipidológus (belgyógyász) szakorvos felkeresése és a kapcsolódó okok feltárása.

Epe és hasnyálmirigy betegségek

Ide tartoznak az epe betegségei (pl. epekövesség / epehólyag-gyulladások) valamint a hasnyálmirigy (heveny) gyulladásos és egyéb ídült megbetegedései. Érintettség esetén javasolt belgyógyász (gasztroenterológus) szakorvos felkeresése és esetlegesen további (specifikus) panelvizsgálat elvégzése.

Vesebetegségek

A vese gyulladásos és egyéb megbetegedései, ide értve a glomeruláris, tubuláris és interstitiális szövetek gyulladásait, valamint minden olyan egyéb kórképet mely a vese működési elégtelenségével és / vagy funkcióvesztésével jár, beleértve mind a heveny, mind krónikus súlyos elégtelenségével járó kórképeket. Felmerült gyanú esetén javasolt részletes veseprofil vizsgálat és konzultáció nefrológus (belgyógyász) szakorvossal.

Szív és érrendszeri megbetegedések

A keringési rendszer működését hátrányosan érintő kórképek, melyek lehetnek önmagukban is súlyosak, illetve sokszor súlyos / életveszélyes működészavarok előfutárai. Ide tartoznak az ischemiás jellegű szívbetegségek (a szív vérellátásának zavarai), a szívbillentyűk az aorták és a szívizom megbetegedései, az agyi vérkeringés zavarával járó kórképek (cerebrovaszkuláris betegségek), az érelmeszesedés és trombózissal járó állapotok. Érintettség esetén javasolt belgyógyász / kardiológus szakorvos felkeresése és amennyiben szükséges további (képalkotó) diagnosztikai vizsgálatok elvégzése.

Rosszindulatú daganatos kórképek

Rosszindulatú krónikus megbetegedések, melyek magukban foglalják a vérképzési rendszer főbb daganatos megbetegedéseit (leukémiák és limfómák), a leggyakoribb adenokarcinómás megbetegedéseket (emésztőrendszeri daganatok, emlődaganatok, prosztatarák), a leggyakoribb laphámsejtes dagantokat (női nemi daganatok, légzőrendszer daganatai), valamint a kevert és speciális daganatokat (például melanómák) és a belső elválasztású mirigyek daganatait (például pajzsmirigy), kivéve az elsődlegesen idegrendszeri eredetű dagantokat. Fontos, hogy a daganatos betegségek nagy részének a diagnosztikája nem vérvétel alapján történik (kivéve a vérképző rendszer daganatait), így sok esetben a matematikai modellek csak másodlagos mintázatokat keresve becsülik meg a kockázatot és a számszerűsített találatok is sokkal kevésbé megbízhatóak, mint más betegségcsoportok esetén. Amennyiben Önnél bármilyen érintettség felmerül, akkor az Ön leletét minden esetben szakképzett onkológus / hematológus / belgyógyász szakorvos nézi át (amennyiben szükséges kapcsolatba is lép Önnel, hogy jobban megismerje az egészségi állapotát és kórelőzményét) és dönt az esetleges további kivizsgálások szükségességéről.

Ritka betegségek

Ritka kórképek, melyek 2000-ből kevesebb mint egy embert érintenek (legtöbbjük kevesebb mint tízezer emberből egyet). Különleges matematikai algoritmusok keresik azokat az eltéréseket a laboratóriumi leletekben, melyek a(z) (elsősorban felnőtt) betegek elhanyagolhatóan kis százalékát érintik és amenyek rejtett, nehezen felismerhető kóros elváltozások következményei lehetnek. Az algoritmusok képesek kockázatot becsülni ritka metabolikus betegségek (például familiáris hiperkoleszterinémia, familiáris kilomikronémia szindróma, Gaucher vagy Wilson-kór, hemokromatózis), ritka vérképzési rendellenességek (például porfíria, hemofília, krioglubulinémia), ritka autoimmun eredetű megbetegedések (például Behcet-kór, Still-betegség), a belső elválasztású mirigyeket érintő ritka betegségek (például Cushing-szindróma), valamint egyes mitokondriális betegségek (például karnitin hiány szindrómák) meglétére. Az Önnél megállapított érintettség esetén Önnél továbbra is nagyon alacsony a betegség kockázata, azonban a kockázat növekedése nagyon magas is lehet (például az Önnél megjelenő 100-szoros kockázat esetén is kevesebb mint 1:100-hoz az esélye egy tizenötezer emberből egyet érintő betegségre, azonban ez a kockázat emelkedés már elég jelentős ahhoz, hogy szakorvos foglalkozzon az Ön leletével). Ezért amennyiben Önnél felmerül bármely ritka betegség kockázata, az Ön leletét ritka betegségekkel foglalkozó belgyógyász / hematológus / immunológus szakorvos nézi át, szükség esetén személyes vagy telefonos konzultációval és a kórelőzmény, valamint esetleges tünetek kikérdezésével.

Okoslelet

Hogyan értelmezzem az Ai|Life OKOSLELET-em?

Az Ai|Life OKOSLELET öt részből áll, melyek a következők: Általános és személyes adatok, a laborvizsgálatok összefoglalása, mesterséges intelligencia* összefoglalása, kockázatos betegségcsoportok magyarázata és a referencia tartománytól eltérő értékek.

* Az OKOSLELET nagy egészségügyi adattömegekre épülő gépi tanulás megközelítés, mely az Európai Unió Brüsszelben, 2018.12. 7-én elfogadott COM(2018) 795 számú stratégiájának 2.5 pontja és második bekezdése alapján a mesterséges intelligencia egyik típusának tekinthető.

Általános és személyes adatok

Ez a szekció tartalmazza az Ön személyes adatait, az OKOSLELET alapjául szolgáló laborvizsgálat legfontosabb adatait, valamint minőségbiztosítási okokból az OKOSLELET azonosítóját és a felhasznált szoftver verziószámát.

A laborvizsgálatok összefoglalása

Itt található az összes laborvizsgálat csoportosítva, melyeket az OKOSLELET felhasznál az Ön betegség-kockázatainak a becslésére. Ezek a vizsgálatok az Ön megrendelt laborvizsgálat csomagjából kerülnek át az OKOSLELET-be és elsősorban minőségbiztosítási célt szolgálnak, valamint azt, hogy az összes vizsgálattal kapcsolatos információja egy helyen elérhető legyen. Ebben a szekcióban megtekintheti az elvégzett laborvizsgálatait és könnyen észreveheti, ha egy vizsgálat a referencia tartomány felett (piros színnel jelölve) vagy alatt (kék színnel jelölve) van. Balról jobbra az oszlopok jelentése: vizsgálat megnevezése, vizsgálat besorolási típusa, vizsgálat értéke, vizsgálat mértékegysége, vizsgálat referencia tartományának alsó értéke, vizsgálat referencia tartományának felső értéke, vizsgálat értékének referencia tartományhoz viszonyított helyzete (A - alatta, F - felette, N - normál)

Okoslelet értékek

A mesterséges intelligencia* összefoglalása

Az OKOSLELET fő része, amely megmutatja, hogy a mesterséges intelligencia értékelése alapján az Ön laborlelete a 14 betegségcsoport közül mely betegségek kockázatait rejtheti magában.

Okoslelet összefoglaló

Az összefoglaló táblázat három fő elemből (oszlopból) áll:

Betegségcsoport
A 14 betegségcsoport, melyekre az OKOSLELET kockázati becslést ad.

Becsült valószínűség
Az adott betegségcsoport meglétének becsült valószínűsége. Értéke megmutatja, hogy az Önéhez hasonló laborlelettel rendelkező és a statisztikai vizsgálatokba bevont betegek átlagosan hány százalékáról derült ki, hogy a vizsgált betegségcsoport szerinti megbetegedések valamelyike megtalálható nála. A valószínűség a matematikai modellek által számolt érték, mely értéke függ a vizsgálatba bevont modellektől, azok megbízhatóságától, a betegség előfordulásától (prevalencia), az elvégzett vizsgálatok számától, valamint a betegség meglétének színkategóriájától (1-5).
Ön két különböző betegségre kapott azonos betegség színkategória (pl. piros) esetén is tapasztalhat a két betegségnél eltérő százalékos becsült valószínűségi értékeket. Ez azt jelenti, hogy bár a két betegség meglétének a relatív kockázata a két azonos színű kategóriában hasonló, a tényleges számszerű kockázat viszont az eltérő statisztikai modellek és a betegségek eltérő gyakorisága miatt egymástól eltér. Az Önre vonatkozó tényleges kockázatokat illetően minden esetben konzultáljon háziorvosával vagy szakorvosával, aki az Ön kórtörténetének pontos ismeretében tudja azokat megállapítani.

Betegség megléte
A betegség megléte egy 1-től 5-ig terjedő színskála (zöldtől a sárgán át a pirosig), melynek növekvő értékei növekvő kockázatot jelentenek az adott betegségcsoport meglétére.

Okoslelet skála

1 és 2 (zöld-sárgászöld):
Alapvetően a negatív leletet jelenti. Amennyiben az Ön becsült betegség-kockázata ezekbe a kategóriákba tartozik, úgy a betegségcsoport meglétének a valószínűsége az Ön esetében nem valószínű (1) vagy kevésbé valószínű (2).

3 (sárga):
Ön lelete a bizonytalan sávban található, a betegség megléte elképzelhető, de a matematikai modellek nem képesek azt sem ennél jobban valószínűsíteni, sem pedig elvetni.

4 és 5 (narancssárga - piros):
Alapvetően a pozitív leletet jelenti. Amennyiben az Ön becsült betegség-kockázata ezekbe a kategóriákba tartozik, úgy a betegségcsoport meglétének a valószínűsége az Ön esetében inkább valószínű (4) vagy valószínű (5).
A kategóriákhoz tartozó pontos valószínűségek a Valószínűség oszlopban találhatóak meg.

Fontos kiemelni, hogy a matematikai modellek kizárólag az Ön aktuális laboratóriumi eredményei alapján döntenek, nem ismerik a kórelőzményét, fizikális státuszát, egyéb vizsgálati eredményeit és életmódját/környezeti tényezőket, melyek a pontos diagnózis felállításához elengedhetetlenül szükségesek. A vérvizsgálat a diagnózis felállításának fontos, de nem kizárólagos eleme, ezt semmiképp ne felejtse el, ezért minden esetben konzultáljon kezelőorvosával vagy szakorvosával azzal kapcsolatban, hogy az OKOSLELET eredménye mennyire helytálló Önre nézve.

* Az OKOSLELET nagy egészségügyi adattömegekre épülő gépi tanulás megközelítés, mely az Európai Unió Brüsszelben, 2018.12. 7-én elfogadott COM(2018) 795 számú stratégiájának 2.5 pontja és második bekezdése alapján a mesterséges intelligencia egyik típusának tekinthető.

Kockázatos betegségcsoportok magyarázata

Referencia tartománytól eltérő értékek

A referencia tartománytól való eltérések megmutatják Önnek, hogy melyek azok a vizsgálatok, amelyeknél az egészséges referencia populációra vonatkozóan meghatározott határértékekhez képest az Ön értéke eltérést mutat, megadják az eltérés irányát és mértékét. Az eltéréseknél megismerheti, hogy a laboratóriumi medicina több évtizedes szakirodalma alapján ezek az eltérések milyen kórképeket valószínűsíthetnek, és ezeknél a kórképeknél még milyen más értékek szoktak eltérni.

Okoslelet eltérés

A referencia tartománytól eltérő értékek magyarázata
Keret: piros vagy kék, attól függően, hogy a vizsgált érték felfelé (piros) vagy lefelé (kék) tér el a referencia tartománytól.
Vizsgálat neve: a referencia tartománytól eltérő vizsgálat megnevezése
A vizsgálat leírása: a referencia tartománytól eltérő vizsgálat rövid bemutatása (mit mér, miért fontos az értéke).
A leggyakoribb okok, ha magasabb (alacsonyabb) az értéke: a referencia tartománytól eltérő vizsgálat eltérésének az iránya milyen kórképek vagy állapotok esetén figyelhető meg leggyakrabban a klinikai laboratóriumi szakirodalom szerint.
Kapcsolódó fontosabb laboratóriumi vizsgálatok az anamnézis, klinikum és egyéb vizsgálati eredmények figyelembevételével: megmutatja, hogy az adott irányú eltérés esetén milyen egyéb vizsgálatok szoktak még eltérni, illetve milyen vizsgálatok járulhatnak hozzá a háttérben lévő okok pontosabb megismeréséhez.

info
Fontos kiemelni, hogy a mesterséges intelligencia nem használja a klinikai kémiai szakirodalmat és nem a referencia tartományoktól való eltérés alapján hozza meg a döntését. A mesterséges intelligencia döntése hasonlósági mintázatokon alapul az Ön laborlelete és csoportonként több tízezer / több százezer beteg laboreredményei között. Bár a kettő között sokszor van hasonlóság (eltérés nélküli lelet negatív eredményt ad, sok eltérés pedig az adott eltérések klinikai szakirodalmának megfelelő pozitívat), nem meglepően, hiszen a laboratóriumi medicina szakirodalma is a hosszú évtizedek alatt összegyűlt tudást és statisztikákat használja, mégsem ritka az, hogy a referencia tartományoktól való eltérés összefoglalása alapján közölt kép és a mesterséges intelligencia megállapítása nem esik egybe. Minden esetben az Ön szakorvosa jogosult és felelős a közölt információ figyelembevételével (vagy annak ignorálásával) a pontos diagnózis felállítására.

Hol érhető el az Ai|Life OKOSLELET?

Az OKOSLELET elérhető a SYNLAB Hungary vérvételi helyein az alábbi csomagajánlatokban:

OKOSLELET “BASIC” CSOMAG

A csomag 7 betegségcsoportra nyújt becslést: Pajzsmirigy betegségek, Cukorbetegség különböző formái, Májbetegségek, Táplálkozási anaemiák, Zsíranyagcsere zavarai, Epe és hasnyálmirigy betegségek, Vesebetegségek

A csomag tartalma: Vérkép (quant.+5 diff qual.) GPT (ALAT), Albumin, Alkálikus foszfatáz, GOT (ASAT), C reaktív protein (CRP), Gamma-GT, Vércukor, LDL-koleszterin, Húgysav, Kalcium, Kálium, Karbamid, Koleszterin, Kreatinin (+ eGFR), Nátrium, Totál bilirubin, Direkt bilirubin, Összfehérje, Transzferrin, Triglicerid, TSH (szuperszenzitív), Vas, Mintavételi díj, számítógéppel generált egyedi OKOSLELET


OKOSLELET “NORMÁL” CSOMAG:

A csomag 12 betegségcsoportra nyújt becslést: Pajzsmirigybetegségek, Cukorbetegség különböző formái, Májbetegségek, Táplálkozási anaemiák, Egyéb anaemiák, Zsíranyagcsere zavarai, Epe és hasnyálmirigy betegségek, Vesebetegségek, Immunológiai defektusok, Szisztémás autoimmun kórképek, Gyulladásos bélbetegségek, Szív és érrendszeri megbetegedések

A csomag tartalma: Vérkép (quant.+5 diff qual.) GPT (ALAT), Albumin, Alkálikus foszfatáz, Amiláz, GOT (ASAT), C reaktív protein (CRP), Fibrinogén, Anorganikus foszfát, Ferritin, Gamma-GT, Vércukor, Kreatinkináz (CK), HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, Lipáz, Húgysav, Kalcium, Kálium, Klorid, Karbamid, Koleszterin, Kolinészteráz, Kreatinin (+ eGFR), Laktát-dehidrogenáz (LDH), Magnézium, Nátrium, Totál bilirubin, Direkt bilirubin, Összfehérje, Vörösvérsejt süllyedés, Transzferrin, Triglicerid, TSH (szuperszenzitív), Vas, Mintavételi díj, számítógéppel generált egyedi OKOSLELET.


OKOSLELET “PRÉMIUM” CSOMAG

A csomag 14 betegségcsoportra nyújt becslést: Pajzsmirigybetegségek, Cukorbetegség különböző formái, Májbetegségek, Táplálkozási anaemiák, Egyéb anaemiák, Zsíranyagcsere zavarai, Epe és hasnyálmirigy betegségek, Vesebetegségek, Immunológiai defektusok, Szisztémás autoimmun kórképek, Gyulladásos bélbetegségek, Szív és érrendszeri megbetegedések.

A daganatos és ritka betegségcsoportok részletes becslései nem kerülnek fel az OKOSLELET-re; amennyiben kockázatot talál a mesterséges intelligencia, akkor Ön részletes konzultáción vesz részt egy tapasztalt szakorvossal. A csomag ára az esetleges szakorvosi konzultációt tartalmazza. Ez esetében kollégáink az OKOSLELET küldése előtt felveszik Önnel a kapcsolatot. A csomag ára szintén tartalmazza, hogy minden egyes generált leletet szakorvos néz át és azt validálja.

A csomag tartalma: Vérkép + Retikulocyta (quantit. + 5 diff gépi qualit.), GPT (ALAT), Albumin, Alkálikus foszfatáz, Amiláz, GOT (ASAT), C reaktív protein (CRP), Ferritin, Fibrinogén, Anorganikus foszfát, Fruktózamin, Gamma-GT, Vércukor, Kreatinkináz (CK), HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, Lipáz, Húgysav, Kalcium, Kálium, Klorid, Karbamid, Koleszterin, Kolinészteráz, Kreatinin (+ eGFR), Laktát-dehidrogenáz (LDH), Magnézium, Nátrium, Totál bilirubin, Direkt bilirubin, Összfehérje, Vörösvérsejt süllyedés, Transzferrin, Triglicerid, TSH (szuperszenzitív), Vas, Mintavételi díj, számítógéppel generált egyedi OKOSLELET szakorvosi validálással

Az OKOSLELET csomagokról, azok árairól és elérhetőségéről bővebb információ a synlab.hu/okoslelet-kockazatbecslo-csomagok oldalon található.

Amennyiben az OKOSLELET-tel kapcsolatban van konkrét kérdése és nem talál választ ebben a leírásban, akkor kérjük, hogy írjon az okoslelet@medisave.hu e-mail-címre. Amennyiben szeretné igénybe venni az OKOSLELET szolgáltatást, a itt található SYNLAB magánvérvételi helyek egyikére foglaljon időpontot az online időpontfoglaló rendszeren keresztül, illetve ezt megteheti az ügyfélszolgáltunk segítségével is a +36 1 5 888 500-as telefonszámon munkanapokon 8-16 óra között. (Az ügyfélszolgáltunk túlterheltsége miatt javasoljuk az online időpontfoglalást.)

Az OKOSLELET csomagok eredménykiadási ideje 4 munkanap.

Hogyan segíthetem az Ai|Life OKOSLELET projektet?

Az OKOSLELET egy hatalmas projekt, melynek célja az, hogy a közeljövőben pusztán egy rutin vérvizsgálat segítségével, korai fázisban diagnosztizálni lehessen az összes krónikus betegséget és ne kelljen a pácienseknek sokszor hosszú hónapokat eltölteni a megfelelő diagnózis kézhez vételéig. A korai diagnózisok komoly lehetőséget teremtenek a megfelelő kezelések időben történő megkezdéséhez és ezáltal a gyógyulási esélyek növekedéséhez, illetve az életminőség általános javulásához. Amennyiben segíteni kívánja az OKOSLELET projekt fejlesztését, kérjük Önt, szánjon 5-10 percet a lelet kiküldését követően egy általános kérdőív kitöltésére, mely az Ön kórelőzményével és életmódjával kapcsolatos kérdéseket tartalmaz. Válaszai nagy segítséget jelenthetnek a jövőbeni fejlesztésekben és lehet, hogy így Ön is hozzájárul a jövőben egy még pontosabb és megbízhatóbb szolgáltatás kialakításához.

Gyakori kérdések

Gyakori kérdés, hogy mit kezdjünk egy számszerű valószínűséggel, amit az OKOSLELET jelez. Jelen esetben az OKOSLELET 50% feletti valószínűséggel (kockázattal) jelez májbetegséget. Mit is jelent ez? Az Ön laborleletéhez hasonló laborleletekkel rendelkező klinikai páciensek több mint feléről derült ki, hogy valamilyen májbetegségben szenved. Ezáltal Ön 5-ös kategóriába került, ami alapján a betegség “valószínű”. A májbetegségek népességbeli gyakorisága 2-5% és az 5-ös kategóriába sorolt esetekhez hasonló laborleletekkel rendelkező “személyek” általában 0.5-2%-áról derül ki, hogy teljesen egészséges. Ez a szám bár kicsinek tűnik, mégis mivel több egészséges ember van mint beteg, ez egyáltalán nem kevés személy. Összefoglalva a betegség meglétének a valószínűsége Önnél magas, jóval magasabb mint egy véletlenszerű májbeteg előfordulása a társadalomban. Ugyanakkor nem elhanyagolható számú egészséges ember is van, aki bármilyen májprobléma nélkül is hasonló leletet kap kézhez. Javasoljuk, hogy ilyen esetben egyeztessen a háziorvosával, aki ismeri az Ön kórelőzményét, életmódját, a családban előforduló betegségeket, stb. és részletes információkkal rendelkezik Önnel kapcsolatban annak az eldöntéséhez, hogy javasolt-e további vizsgálat elvégzése a májbetegségek kizárása vagy megerősítése céljából.

A “csillagos” érték a leleteken általában a referencia tartományoktól való eltéréseket szimbolizálja, azaz, amikor egy érték vagy alacsonyabb vagy magasabb, mint a referencia intervallum. A referencia határok azok az értékek, amik között az egészséges populáció legalább 95%-a található egy laborvizsgálat esetén. Fontos megemlíteni, hogy az OKOSLELET által használt mesterséges intelligencia NEM a referencia tartományokat vizsgálja, hanem az egészséges és “beteg” laborleletek vizsgálatával, “egészséges” vagy “beteg” mintázatok után kutatva hoz döntést. A mintázatok alapján hozott döntés úgy is megfogalmazható, hogy a mesterséges intelligencia legtöbbször több eltérés együttes értelmezése alapján dönt, nem pedig különálló, egyedi (“csillagos”) eltérések okainak az összesítésével. Mindez azt jelenti, hogy Ön úgy is kaphat pozitív leletet, hogy egy darab eltérés nincs a laborvizsgálataiban, és úgy is kaphat negatív leletet, hogy sok “csillagos” érték is van az eredeti laborleletében. Mint minden esetben, amikor egy betegségcsoportra magas valószínűséget állapít meg az OKOSLELET, Önnek ilyenkor is érdemes végiggondolnia, hogy ez az eredmény megalapozott lehet-e vagy sem. Ehhez minden esetben keresse háziorvosát vagy szakorvosát, akivel megosztva kórelőzményét, illetve egyéb fontos és nélkülözhetetlen tényezőket, hatékonyan konzultálhat esetleges további szűrővizsgálatok szükségességéről.

Általános Felhasználási Feltételek

Érvényes: 2022. július 1-től

1. Bevezető és fogalmak

Szolgáltatás: OKOSLELET dokumentum, valamint az ahhoz és annak előállításához kapcsolódó termékek és szolgáltatások összessége
Szolgáltató: Medisave Kft. (cégjegyzékszám: 01 09 918244)
Végfelhasználó: Természetes személy, akinek az egészségügyi adatai alapján az OKOSLELET dokumentum elkészül és akinek az átadásra kerül
Közvetítő: Laborszolgáltató partner (jogi személy) aki a tényleges laborvizsgálat megszervezését és elvégzését végzi, mely eredményeire az okoslOKOSLELETelet szolgáltatás támaszkodik

Jelen dokumentum Szolgáltatás igénybevételének feltételeit mutatja be. Szolgáltatás igénybevételének feltétele jelen dokumentum megismerése és elfogadása. Végfelhasználó által kétségesnek ítélt kérdésekben még a használat előtt célszerű tanácsot, információt kérnie Szolgáltatótól vagy Közvetítőtől.

2. Szolgáltatás használata

Végfelhasználó kizárólag Szolgáltató jelen Általános Felhasználási Feltételekben, a www.medisave.hu weboldalon nyilvánossá tett irányelvekben és szabályzatokban, valamint a Szolgáltatásban feltüntetett szövegekben meghatározottak szerint és figyelembe vételével, valamint a vonatkozó jogszabályok betartásával használhatja a Szolgáltatást.

Végfelhasználó nem használhat fel a Szolgáltatásból származó tartalmat, kivéve az ésszerű és saját célú egészségügyi felhasználást, valamint ha arra külön engedélyt kapott Szolgáltatótól, illetve ha a törvény azt más módon lehetővé teszi. A jelen Felhasználási Feltételek nem biztosítanak jogot a Szolgáltatásban használt márkajelzések vagy emblémák használatára. Végfelhasználó nem távolíthatja el, nem teheti olvashatatlanná és nem módosíthatja a Szolgáltatásban vagy azok mellett megjelenített jogi közleményeket.

A Szolgáltatásban található információk kizárólag tájékoztatásként szolgálnak orvosi vagy egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember (és nem Végfelhasználó) számára és nem tekinthetőek orvosi terméknek ezáltal orvosi diagnózis kiállítására sem alkalmasak. A szakorvos vagy szakember felhasználhatja, elfogadhatja, figyelmen kívűl hagyhatja vagy felülbírálhatja Szolgáltatás egészét vagy részeit. Orvosi tanácsadás nyújtására, orvosi javaslat vagy diagnózis kiállítására kizárólag szakember jogosult.

3. Adatvédelem

Jelen bekezdés Szolgáltatással kapcsolatos speciális adatvédelmi ismereteket tartalmazza. A jelen bekezdésben nem szabályozott adatvédelmi kérdésekben a Medisave Kft. általános Adatvédelmi Nyilatkozata érvényes, melyet Szolgáltató a www.medisave.hu weboldalon tesz elérhetővé. Ezen Adatvédelmi Irányelvek adnak tájékoztatást arról, hogy a Medisave Kft. hogyan kezeli és védi a személyes adatokat (és különösen a betegadatnak minősülő adatokat) az összes szolgáltatása használata során.

Szolgáltató mint Adatkezelő Szolgáltatás igénybevételével Végfelhasználó alábbi személyes adatait kezeli (Kezelt Adatok): születési dátum, nem, közvetlen személyes adatok (név, TAJ-szám, e-mail cím és / vagy egyéb elérhetőség), testi és lelki egészségére, illetve betegségére vonatkozó adatok, kórelőzmény, táplálkozással kapcsolatos és életmód adatok, laborvizsgálatok során nyert összes eredmény, valamint bármely más, olyan személyes adat, melyet a laborvizsgálatban való részvételkor vagy azzal kapcsolatban nyertek. A Kezelt Adatok egy részének megadása önkéntes döntés eredménye (ezek megadásakor Végfelhasználó erről kifejezett tájékoztatást kap), míg mások a Szolgáltatás igénybevételéhez elengedhetetlenül szükségesek.

Szolgáltatás igénybevételéről és az adatkezelésbe való beleegyezésről Végfelhasználó minden esetben írásban is nyilatkozik (Szolgáltatás igénybevételekor Közvetítőn keresztül).

Adatkezelés Célja: laborértelmező szolgáltatás nyújtása, egészségügyi tanácsadás, egészségügyi és egyéb termék vagy szolgáltatás fejlesztése.
A Kezelt Adatok az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelet (GDPR) 9. cikke alapján “különleges adatnak” minősülnek.

Adatkezelő az alábbi módon osztja meg a Kezelt Adatokat:

  1. Szerződéses kapcsolatban álló (szak)orvosok számára lelet validációs és diagnosztikai célból
  2. Szerződéses kapcsolatban álló Adatfeldolgozó partnerek részére betartva a hatályos EU és hazai adatvédelmi jogszabályokat.
  3. Közvetítő partnere számára betartva a hatályos EU és hazai adatvédelmi jogszabályokat.

A Kezelt Adatokat Adatkezelő személyazonosításra alkalmatlan (anonim) módon megosztja szoftverfejlesztő együttműködő partnerével (Black Horse Group Kft. - cégjegyzékszám: 09-09-014783), szoftver, termék és szolgáltatásfejlesztés, minőségbiztosítás, statisztikai és diagnosztikai elemzés, (tudományos) kutatás céljából.
A Kezelt Adatok tudományos kutatás és publikáció céljából aggregált, anonim statisztikák formájában felhasználásra kerülhetnek.
A Kezelt Adatok magyarországi vagy Európai Uniós szervereken, az iparági biztonsági sztenderdek betartása mellett kerülnek tárolásra.

4. Szavatosság

Szolgáltató a Szolgáltatást gazdaságilag ésszerű szakértelemmel és elővigyázatossággal biztosítja azért, hogy Végfelhasználó számára hasznos legyen és örömét lelje a használatban. Vannak azonban bizonyos dolgok, amelyeket Szolgáltató nem ígér a Szolgáltatással kapcsolatban.

A jelen Feltételekben vagy medisave.hu weboldalon közzétett feltételekben kifejezetten megállapítottakon kívül sem Szolgáltató, sem pedig Szolgáltató beszállítói, közvetítői, forgalmazói és (licensz)partnerei nem tesznek semmilyen konkrét ígéretet a Szolgáltatásokkal kapcsolatban. Például (de nem kizárólagosan) semmilyen kötelezettséget nem vállalnak a Szolgáltatáson belüli tartalmat, a Szolgáltatások funkcióit, a megbízhatóságukat, rendelkezésre állásukat vagy Végfelhasználó szükségleteinek megfelelő kielégítésére való alkalmasságukat illetően. A Szolgáltatást Szolgáltató a jelen formájában biztosítja és kizárólag információ közlési céllal.

Szolgáltató a jogszabály által megengedett mértékben a szavatosság valamennyi formáját kizárja.

5. Felelősség

Ha a jogszabály azt lehetővé teszi, sem Szolgáltató, sem pedig Szolgáltató beszállítói, közvetítői, forgalmazói és (licensz)partnerei nem vállalnak felelősséget az elmaradt haszonért, bevételért, a pénzügyi veszteségért, a vagyoni vagy nem vagyoni kárért, illetve nem nyújtanak közvetett, rendkívüli, következményes, jelzés értékű vagy büntető kártérítést, valamint semmilyen esetben nem felelősek az ésszerű módon előre nem látható veszteségekért vagy károkért.

Szolgáltató által nyújtott Szolgáltatás kizárólag informatív jellegű, kizárólag egészségügyi szakember számára készült és kizárólag a www.medisave.hu/okoslelet weboldalon bemutatottak szerint használható. Szolgáltató nem vállal felelősséget a Szolgáltatás alapjául szolgáló és a Közvetítő által nyújtott vérvételi és laborszolgáltatásért és annak megbízhatóságáért.

A Szolgáltatás semmilyen módon nem helyettesíti a szakorvos döntését és Szolgáltató semmilyen módon nem felel a Szolgáltatás alapján hozott szakorvosi döntésért.

Szolgáltatónak és Szolgáltató beszállítóinak, közvetítőinek, forgalmazóinak és (licensz)partnereinek a jelen szerződési feltételek alapján támasztott bármilyen, így a vélelmezett szavatosságokat is magában foglaló követeléssel szembeni teljes és maximális kötelezettségvállalása arra az összegre korlátozódik, amelyet Végfelhasználó a szolgáltatás használatáért részükre kifizetett (illetve saját belátásuk szerint a szolgáltatás nyújtásának megismétlésére).

6. Szerzői jogok

A Szolgáltatás használatával Végfelhasználó nem szerez a Szolgáltatásra, annak részeire vagy az általa elérhető tartalomra semmiféle szellemi tulajdonjogot. A Szolgáltatással kapcsolatos szerzői jog és egyéb szellemi alkotáshoz fűződő jog kizárólag a Szolgáltatót, vagy – nem Medisave szoftveres megoldások esetén – annak szállítóját illeti, akkor is, ha ezek a szellemi alkotások esetlegesen részben a Végfelhasználó adatai alapján vagy annak együttműködésével készültek.

7. Teljesítés

Szolgáltató vállalja, hogy a Szolgáltatás részét képező OKOSLELET dokumentumot a Közvetítő által végzett laborvizsgálat elkészültét és annak Szolgáltató számára történő átadását követő 72 órán belül Végfelhasználó számára elektronikus formában megküldi (Végfelhasználó által biztosított email címre). Szolgáltató a dokumentum átadását követően Végfelhasználó számára és Végfelhasználó kifejezett egyetértésével a Szolgáltatás értékelésével kapcsolatos elektronikus üzenetet küldhet.

8. Az Általános Felhasználási Feltételekről

A jelen Általános Felhasználási Feltételeket Szolgáltató módosíthatja, például annak érdekében, hogy megfeleljenek a jogszabályok, illetve a Szolgáltatás esetleges változásának. A Feltételek módosításáról szóló értesítéseket Szolgáltató a www.medisave.hu/okoslelet weboldalon teszi közzé. A módosítások nem visszamenőleges hatályúak, és leghamarabb tizennégy nappal a közzétételüket követően lépnek hatályba. Amennyiben Végfelhasználó nem ért egyet a Szolgáltatás módosított Feltételeivel, abba kell hagynia a Szolgáltatás használatát.

Amennyiben Végfelhasználó nem tesz eleget a jelen Feltételekben foglaltaknak, és Szolgáltató nem teszi meg azonnal az ezzel kapcsolatos intézkedéseket, ez nem jelenti azt, hogy Szolgáltató lemondana az esetleges jogairól (például az intézkedések jövőbeni megtételéről).

Amennyiben kiderülne, hogy egy adott Feltétel nem végrehajtható, az nem befolyásolja a többi Feltétel érvényességét.

product in comparison