Bél barrier csomag
A bél ürege a szervezetünk szempontjából egy védett “külvilág”, ami a szájüregben kezdődik és a végbélnyílásnál végződik. Itt becslések szerint megközelítőleg annyi baktérium él, ahány “saját” sejtünk van. Az itt zajló emésztési folyamatok és a baktériumok életciklusa során sok gyulladást okozó “törmelék” keletkezik, amelyik a szövetek közé jutva civilizációs betegségek kialakulását okozhatja.
A bélfalat védő összetett struktúrát hívjuk bél-barriernek. A sérült barrier-en keresztül átjutó gyulladáskeltő anyagok (idegen szóval: mediátorok) az immunválasz különböző formáit tudja kiváltani. A CRP érték ezen belül az egyik leggyakoribb választ jellemzi. A bélfalon átjutó táplálék-molekulák ugyanakkor allergiás jellegű reakciót is kiválthatnak, ami hisztamin felszabadulással jár.
A sérülés kialakulását, az áteresztőképesség-változást több ponton mérjük:
- a bél üregén belül kialakult gyulladásra utal az emelkedett széklet calprotectin szint
- a bélfal szabályozottan indíthat gyulladásos választ ami az áteresztőképesség növekedésével jár, ami a széklet zonulin-szint emelkedését vonja maga után
- a hisztamin-felszabadulás indirekt markere a Diamino-Oxidáz (DAO) enzim szintjének csökkenése, ami vérből mutatható ki
- amikor a szervezetben a hisztamin felszabadulást segítő immunológiailag aktív anyagok szabadulnak fel, az szintén mérhető a total IgE szint vérből történő meghatározásával.
Az étrend és életmód kockázatok megismerése a célzott diagnosztikával kezdődik
A teszt csomag célja szűrés: amennyiben a tesztek nem mutatnak kóros értéket, a bélben zajló, hisztamin-függő gyulladás kockázata minimális. A táplálékallergiák és a mindennapokban a páciensek által szubjektíve “intoleranciaként azonosított” tünetek (bizonyos ételek után jelentkező jellegzetes panaszok) egyre gyakoribbá váltak, de ez a “jéghegy csúcsa”. Kiderült, hogy a magas vérnyomástól, a diabetes-szövődményeken át a daganatok, autoimmun betegségek, sőt a neurodegeneratív betegségek hátterében is központi szerepe lehet a bélfalon átjutó legkülönbözőbb gyulladáskeltő molekuláknak.
A táplálkozás, és a szakmai irányelveknek megfelelő életmódváltás jelentősen csökkentheti a betegség-kockázatokat. [1, 2, 3, 4, 5]
Referenciák:
- Intestinal barrier permeability: the influence of gut microbiota, nutrition, and exercise. Front Physiol. 2024 Jul 8;15:1380713. doi: 10.3389/fphys.2024.1380713. PMID: 39040079; PMCID: PMC11260943.
- https://www.hhs.gov/sites/default/files/oash-alcohol-cancer-risk.pdf
- https://www.cancer.org/cancer/risk-prevention/diet-physical-activity/acs-guidelines-nutrition-physical-activity-cancer
- https://www.stroke.org/en/help-and-support/resource-library/lets-talk-about-stroke/lifestyle-changes
- https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/managing-the-risk-of-dementia/reduce-your-risk-of-dementia


"A bélfal sérülés, mint betegséget okozó (kór-oki) tényező nagy utat járt be az elmúlt évtizedben. A táplálék allergiák és intoleranciák egyre gyakoribbá váló tünet és panasz a szakrendelőkben, de ez a “jéghegy csúcsa”. Kiderült, hogy a magas vérnyomástól, a diabetes-szövődményeken át a daganatok, autoimmun betegségek, sőt a neuro-degeneratív betegségek hátterében is központi szerepe van a bélfalon átjutó legkülönbözőbb gyulladást keltő molekuláknak. Miközben a táplálkozásunk és a bélflóránk nagyon sokszínű, a bél barrier állapota sokkal egyszerűbben meghatározható. Az életmódban kódolt sérülést okozó tényezők kiiktatása ugyanakkor gyors javulást eredményez a legtöbb esetben, ami együtt jár a betegség kockázatok csökkenésével is."
“A nyers zöldség és ép bélfal az orvost távol tartja.”